Бабця Ліпця з Баєва знає секрет смачного домашнього хліба

Бабця Ліпця спекла пишні короваї двадцяти двом хресникам, п’ятьом дітям та онукам.

Про Олімпіаду Силівну Хахаєву (дівоче прізвище Вегера) знають у Баєві всі односельці, адже вона відома місцева коровайниця, уміла господиня, яка завжди допомагає землякам гарною, слушною порадою.
Про себе, свої вміння, життєву долю, про секрети смачного, весільного короваю, запашного домашнього хліба спілкувалися ми з Олімпіадою Силівною на її сільському обійсті. В цвітінні білого бузку, жовтих кульбаб та ніжних суцвіть каштанів, що ростуть на подвір’ї господині, вдихаючи аромат свіжого хліба, що випікався у справжнісінькій печі.
А загалом історія нашого знайомства з Олімпією Силівною розпочиналася так. То було чудове інтерв’ю на виїзді. Весняна пора року, яскраве, тепле сонце, свіже повітря, мальовничі баївські пейзажі, такі насичені і яскраві весняні кольори. Здається, все навколо налаштовувало на спілкування. Олімпія Силівна радо та привітно зустріла на нас ганку свого будинку, бо якраз проводжала онука, який приїхав в гості із дружиною та донечкою Вікторією.
Бабця Ліпця або тьотя Ліпця, - так ласкаво називають її рідні та сусіди. Прожила жінка не просте життя, пережила війну, післявоєнні злидні, рано овдовіла, виховала та виростила п’ятьох дітей, важко відпрацювавши 48 років у місцевому колгоспі. Важливо, що волинянка ніколи не втрачала життєвого оптимізму. Про своє вміння пекти хліб, вправна господиня розповідає доволі скромно, з щирою усмішкою, мовляв, нічого особливого тут немає: спочатку мама навчила, а згодом життя додало досвіду.
-А що було робити, життя таке було. Дітей женила, треба було усім коровай пекти. Я і усім 22 похресникам короваї пекла. Слава Богу, всіх вже поженили, заміж віддали. В колгоспі, на жнивах сину й іншим хлопцям кожен день хліб пекла, - щиро розповідає про своє життя бабуся.
Своїми знаннями жінка радо та щиро ділиться з усіма: сусідами, невістками та 12 онуками. Ми переконані, що Олімпія Силівна передасть свої фірмові рецепти й 4 правнукам (можливо, їх родина з часом стане ще більшою).
З читачами «Слави праці» вона теж поділилися хорошими рецептами. Відтак, всі секрети шукайте у наступному номері вашої районки та на нашому сайті, там ми розкриємо вам перевірений життям та героїнею нашої історії рецепт смачного хліба і весільного короваю.
Далі обов’язково буде!!!

Лілія Воробйова. Фото Юлія Антонюк.

 

 

 

keyboard_backspaceПовернутись
insert_invitation08.05.2018
remove_red_eye918 camera_alt0
Залиште свій коментар
check
Топ-новини