На Гнідавському – 60-ий сезон

Хтось може подумати, що шістдесят – не така вже й солідна дата. Ви – не помилилися! Гнідавському цукровому заводу, який щороку оновлюється, час – не підвладний!

Якби ви тільки знали, як керівництво не хотіло, щоб писали про цей ювілей. Вони запланували відзначати початок бярякоприймання в спокійній робочій атмосфері. Але для столичного району й самого підприємства – це, погодьтеся, історична подія. 

Завод могли давно здати на металобрухт. Але в нашому краї є патріоти цукрової галузі, які не дозволили цього зробити.

Тому надзвичайно розважливий керівник підприємства Ростислав Новосад після невеликих вагань таки погодився: «Приїжджайте!».

Найперше, що здивувало, дорога від повороту з львівської траси аж до бурякопункту після двох вихідних, була заповнена вантажівками. Їх було зо двадцять чи тридцять, а може, й більше, бо під’їжджали й під’їжджали.

Публіка ж гуртувалася біля креативної сцени, де замість традиційних столів установили солом’яні тюки, на яких виставили продукцію цукроварів із маркою «Солодко».

Саме в такий спосіб тут організували зустріч із керівниками сільгосппідприємств, які постачають найбільше сировини. Їх представляли керівник СГТзОВ «Городище» Анатолій Никонюк і Юрій Шумський із СГПП «Рать».

Ростислав Новосад у вітальному слові висловив подяку колективу за результативну роботу під час підготовки до сезону, який за залученими інвестиціями став рекордним.

Завод використовує запозичення, щоб, осучаснивши виробництво, в підсумку отримувати більше продукції. Інакше, як можна вижити за нинішньої урядової економічної політики, коли цукор знецінився на - 20-25, а газ подорожчав на 50 відсотків.

Голова правління подякував трудовому колективу за розуміння й підтримку. Проблеми на підприємстві тут вирішують спільно. Та й із постачальниками працюють на умовах взаємної довіри. Тому сміливо, як наголосив Ростислав Новосад, дивляться в завтра. Крім переробки цукросировини, вже найближчим часом біоеталонний завод, який ще називають цехом, розпочне сушити жом. Плани на найближчі роки є. Вони не тільки оновлюються, а й реалізуються.

Керівник департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко також не байдужий до долі цього підприємства. Інакше б не приїхав на відкриття ювілейного сезону. «Інвестиції – це перспектива», - підтвердив він у своїй короткій промові.

- Я бажаю вам злагодженої роботи, - сказав депутат райради, керівник СГТзОВ «Городище» Анатолій Никонюк, - Ми виростили буряки на 560 гектарах, середня врожайність з гектара на сьогоднішній день перевищує 700 центнерів. Плануємо здати 35 тисяч тонн.

У керівника городищенського сільгосппідприємства слова, як кажуть, не розходяться з ділом. Така бурякова плантація, як у «Городищі» цьогоріч, напевно, найбільша на Волині.

До присутніх також звернувся голова спостережної ради Гнідавського цукрового заводу Ярослав Галькевич, який наголосив, що в найближчі роки планують ліквідувати поля фільтрації, що знаходяться за межами підприємства, яке, встановлюючи найсучасніше обладнання, ще на 20% планує скоротити використання енергоресурсів, але це – далеко не межа.

Принагідно хочемо сказати, що крім трьох депутатів райради - Івана Бондаря, Анатолія Никонюка та Юрія Шумського, не було жодного представника райдержадміністрації. 

Затим, як зауважив Ростислав Новосад, вручаючи хліб-сіль найкращим партнерам, їх підприємство підтримує економіку держави, району й місцевої громади.

…За коротку мить вантажівки з двох вагових попрямували до кагатних полів. Як розповів заступник голови правління Олександр Нікішин, машини, що прибули з Гощанського району з Рівненщини, розвантажуються окремо від інших. Сусіди, як ми з’ясували, вирощують цукросировину за нашими старими способами, не використовуючи ані грама хімічних засобів: доглядають за буряками вручну.

На бурякоприймальному пункті, яким уже 33-ій рік завідує учасник війни в Афганістані Василь Григорьєв, - справжня битва за врожай, щоб його прийняти й переробити.

На двох вагових, де чергують оператори – досвідчена Оксана П’ятак і трохи молодша Марія Демчук, - ніяких затримок. Водії вантажівок буквально за хвилину зважують привезене і вивантажують, хто – на кагатне поле, а хто – для взяття проби…

Ювілейний сезон на Гнідавському цукрозаводі розпочався!

Михайло ЛАПКІВ.  Фото Жоржа  КОВАЛЬСЬКОГО.

keyboard_backspaceПовернутись
insert_invitation14.09.2018
remove_red_eye159 camera_alt0
ПЕТРО 14.09.2018 10:30
А ПОМИЛКИ ХТО МАЄ ВИПРАВЛЯТИ??????????????
Олег 14.09.2018 13:04
Це всі фото?
Залиште свій коментар
check
Топ-новини