Волинську «Сльозу бурштину» оцінили у Туреччині.

Високу нагороду здобув на 45 Міжнародному Конгресі бджільництва – Апімондія-2017, що проходив у турецькому місті Стамбул, продукт нашого земляка з села Полонка, Почесного пасічника України Володимира Дмитрука.

Це волинський питний мед «Сльоза бурштину». Він приніс своєму автору третє місце та бронзову медаль у конкурсі питних медів домашнього приготування, що проводився в рамках цього заходу, де раз у два роки збираються бджолярі зі всього світу для обміну досвідом та обговорення нових розробок у галузі бджільництва.

Напій виготовлений за власною рецептурою Володимира Антоновича, але питні меди, загалом, не є його особистим винаходом. «Їх наші предки вживали ще з дохристиянських часів. Ми лише відродили традиції виготовлення питних медів. На це якраз спрямована робота Гільдії медоварів України», - каже Володимир Дмитрук, який також є членом цієї громадської організації та головою її волинського осередку. На Волині, узагальнює він, є 17 медоварів, які займаються виробництвом таких медів.

«Сльоза бурштину» - це слабоалкогольний напій, який виготовляється шляхом збродження меду й джерельної води без додавання спирту.  Міцність приблизно 14 % і він має оздоровчі властивості», - розповідає пан Володимир. Він наголошує, що питні меди – це зовсім не той продукт, який широкому загалові відомий, як медовуха. Мовляв, для того, щоб зробити медівку, треба рік часу. А для медовухи беруть мед із горілкою, бовтають – і на ранок, начебто, можна пити. Але ж мед – це жива істота, в якій дуже багато вітамінів, мікроелементів, найголовніше, що там є бактерії, різні грибки. Коли ми змішуємо горілку чи спирт з медом, усе живе в ньому гине, утворюються шкідливі речовини. І якщо не дати відстоятися, як мінімум, місяць, то ми це все п’ємо й отруюємо свій організм. «Недаремно люди переказують, що випили медовухи, голова все тямить, а ноги відмовляють», - життєвим прикладом підкріплює свої слова Володимир Дмитрук. А якщо медівку пити, додає він, то ніякого похмільного синдрому немає, й організму добре від припливу сил і енергії. «Медовуха теж має виготовлятися за спеціальною технологією, але, на жаль, її правильно ніхто не вміє робити», - зазначає медовар.  

До речі, питні меди авторства Володимира Дмитрука виборювали гран-прі, золоті медалі та інші нагороди. Є відзнаки за зайняте перше місце в Міжнародних конкурсах. Ця його продукція увійшла до каталогу «Сто кращих товарів України» в 2011, 2012 та 2013 роках, а тепер ще й заявила про себе на цілий світ.

Ірина РЕПЕТУХА. 

Фото Жоржа Ковальського. 

keyboard_backspaceПовернутись
insert_invitation31.10.2017
remove_red_eye93 camera_alt0
Залиште свій коментар
check
Топ-новини